Overthinking

Dođe tako period kad ne dam sebi da mislim puno, bukvalno stavim zabranu na misli. Kada krenu, svesno ih zaustavim, prepustim se trenutku i dopustim si da uživam. Fokusiram se na širu sliku i ne ulazim mnogo u detalje i analize. Primetila sam da se neke stvari baš tada otvore, radujem se mnogo više trenutku, događaju…ili se ne radujem, ali ne iskonstruišem u glavi 6 miliona kombinacija i pitanja koja dovode do osećaja nelagodnosti, moranja, straha, nestrpljenja, očekivanja. A šta ako…? A ovo…? A kako? A na ovaj ili onaj način…? itd. Od nečeg što može da bude jednostavno napravim film od sedam nastavaka. Obično je to neka tragedija ili jedan od onih fimova sa tužnim krajem. Pokvarim   trenutak sadašnjeg vremena, a i moguće budućnosti.

Englezi imaju “lepu” reč za to OVERTHINKING. Znam da nisam jedina, dosta ljudi oko mene dođe u fazu kada “previše razmišlja”, ima i onih koji ne žele da izađu iz nje, neki je i ne primete, prepisuju je karakteru, a neki vas i uvuku u njihovu. Sve dok ste je svesni i primećujete je, možete sa njom i da se izborite.

Za početak je bitno da je osvestite i da znate da je prepoznate, obzirom da smo naučeni da sve “negativne stvari” prepisujemo razumu, a one pozitivne srcu, duši i nečemu vanzemaljskom, sledeći korak je da oslobodite “razuma” i negativnih misli. Nađite nešto što volite da radite ispunite srce i dušu lepim i pozitivnim stvarima. Nekada je dovoljno da nešto pročitete, pomognete nekome, kažete nekom nešto lepo, zagrlite nekoga. Promenite perspektivu gledanja i analiziranja. Ako analizirate iz ugla prošlosti, vaše odluke su vas dovele to gde ste sad, prošlost ne može da se menja i ne vredi stresirati se oko nje. Svaki dan je novi dan i mogućnost za novi početak i donošenje pravih odluka. One vas vode u budućnost koju ne možete da predvidite. Zato se koncentrišite na ovaj trenutak, na rad, na trud, na maštu i kreativnost na sad i ovde.

Elem, tako ovih dana, blokiranjem svojih misli, otvorih neka vrata lepih stvari u univerzumu. Položih sa desetkom osnove portugalskog jezika, javiše mi da je ideja za biznis prošla na konkursu, čuh od jedne devojke da sam joj inspiracija…zato…koračajte polako, ali sigurno ka onome što želite. Uživajte u malim stvarima.

Radite svaki dan po malo na svojoj želji, cilju, nasmešite se i neka “vrata” će već i da se otvore. Baš onda, kad nema misli, nadanja, strahova kad dozvolite sebi da uživate u trenutku.

#misli#overthinking#razmišljanja#trenutak#univerzum

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *