Dan, mesec, godina…dvehiljadesedamnesta

Kažu, kad vreme leti, ušao si u kolotečinu života, dani ti se ponavljaju i liče jedan na drugi, dok se okreneš prođe nedelja, mesec, godina.

Ne znam, meni vreme leti, a dan kad bi trajao 30 sati, falio bi mi još koji sat za ono što volim. Izgleda da volim previše stvari.

Svakakvi su, ali daleko od toga da liče jedan na drugi, a prolete. Ne sećam se kada sam poslednji put izgovorila rečenicu dosadno mi je. Srećna sam zbog toga, ali ona ne zaustavlja vreme.

Pitam se kad bi mi bilo dosadno, da li bi vreme sporije teklo?

Kad bih rano buđenje zamenila kasnim, kad bih trčanje zamenila kafom, kad bih učenje menjala za blejanje, vreme na kajaku sa vremenom na društvenim mrežama, a prirodu sa izlaskom, da li bi tada godina bila duža?

Ili samo živimo u veku gde je na to nemoguće uticati?

21. vek nam nameće da sve mora odmah i sad, ne dopušta nam da uživamo dovoljno dugo u trenutku, satu, danu. Jer za život nema vremena. Stalno smo u nekoj žurbi i trci. U trci za životom. Boljim. Srećnijim. Ispunjenijim.

A zar nije poenta trčanja da uživamo u njemu? Da nađemo pravi tempo, uživamo u prizorima, vremenu ili nevremenu, asfaltu ili brdu, mislima koje nam prolaze kroz glavu, ljudima koji trče oko nas… i stignemo na cilj sa osmehom na licu.

Kao u svakoj trci i u trci za osmehom postoje okrepne stanice, kada zastanemo i uzmemo one male životne radosti koje nam, bar na kratko, uspore vreme. Prijatelji, ljubav, porodica, priroda, hobi, knjiga, muzika, šetnja, poruka, poziv, zagrljaj… U ovoj trci, pobednik je onaj koji trči “najsporije”.

Uživajte u svakom danu naredne godine, ne dozvolite da vam bude dosadno i bez obzira kojom brzinom trčite napravite pauzu za male radosti. Uradite nešto što niste u prethodnoj… idite sami na odmor, istražite zemlju u kojoj živite, letite, vozite kajak, naučite da skijate, zagrlite nepoznatu osobu, ponudite nekome mesto pod kišobranom, napišite pismo, naučite nešto novo, promenite posao, budite zdravi i širite osmehe i ljubav.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *