Hvala, mogu ja to sama!

Pre nekoliko dana, kaže meni moj najbolji prijatelj: “Ana ti si ženstvena i lepa, to nije sporno, ali si nekako i kao neki muškarac”. Zapitah se, odakle mu to? Jesam li?

Bili smo u izlasku, pa nisam mogla odmah da razmišljam o tome, ali od tada mi se ta rečenica vrzma po glavi i ne da mi mira. Koji postotak “muškarca” nosim u sebi? I, šta to znači?

Polazim od toga šta nas čini toliko različitim.

Svi kažu snaga, muškarci su snažniji pol. Ako merimo fizičku snagu, verovatno je tako, ali to mi nije dovoljna potvrda, poznajem puno jakih žena i nejakih muškaraca. Ja bih rekla da pripadam nekoj zlatnoj sredini.

“Žene su pametnije od muškaraca”, ne bih mogla da se kladim u to, a i ne ide u korist “muškarca u meni”.  Stanje na terenu, nerešeno.

Muškarci se više druže, skočili bi u vatru za drugara, dobili batine, probudili se u pola noći jer se neko iz ekipe napio itd. Ima istine, ali ima i pravih drugarica, retke su, ali ih ima. Ovde je prvi poen za “muškarca u meni”. Anči, drugar/ortak.

Žene više vole modu, a muškarci sport. Smešno je i dok pišem, zvuči kao neki naslov u lifestyle magazinu. U redu, ja više volim sport od mode. Istina je da bih pre  otišla na utakmicu nego na reviju. To ne znači da ne volim lepo da izgledam, da se našminkam, obujem štikle i obučem haljinu, samo ne gubim pola dana na to. To jasno govori da je 2:0, a to nije ono što želim da dokažem :P.

Najčuvenija i najkorišćenija rečenica kada se priča o razlikama između polova je da su  muškarci bolji vozači od žena. No way, sa tim se nikako ne slažem. Mislim da su samo hrabriji u svojoj gluposti. Ili znaš, ili ne znaš da voziš, simple as that. Konačno, 2:1.

Muškarci vole da su uvek u pravu, čak i kada nisu, ubediće te da jesu. Mislim da podjednako želimo da smo u pravu, ali da bi žena odustala pre od ubeđivanja, samo zato što ne vidi poentu. Neutralna zona za mene, zavisi od situacije.

Pivo je muško, a vino žensko piće. U kafani muškarci naručuju pivo i piju iz flaše. Nemam aposlutno nikakav problem da uradim identičnu stvar, čak mi je i gušt. Ali to nikako ne znači da ne volim i vino, čak naprotiv. U to ime, živeli!

Da li je mislio na ovih nekoliko navedenih “razlika”, da ne kažem stereotipa? Ne znam, ali sam sigurna da ima još mnogo žena sa istim simptomima “muškarca” u njima, kao i obrnuto.

U ovoj utakmici nema produžetaka, rezultat je viđenje sudije kroz živote drugara i drugarica koji su ovaj put nosili različite dresove, a da nisu ni znali. Fair play pre svega, nema predrasuda i generalizacije. A, ja? Ja jesam ta neka devojka koja će da pije pivo iz flaše, priča o sportu, nosi 10kg i ne kuka, spremi se za 15 minuta, valja se u blatu, pomogne prijatelju u 3 ujutru da spakuje opremu i to sve sa osmehom na licu.

Eh, kada bi taj  “muškarac u meni” bio žena. 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *