Ljubav “na prvi zaveslaj”

Poznato je, u mom okruženju, da je otvaranje sezone avantura za 1. maj, da su to dani kojima se neizmerno radujem i koje doista ne mogu da dočekam. 

Prvi dan proleća i odlazak na kajakanje, slavim kao svoje rodjendane. 

Sezona kajakanja počinje sa prvim lepim danima u godini. Retko je to u januaru, ali ove godine su bila čak dva, bilo je hladno, ali očaravajuće. Dunav, zimi, nestvarno. Ređe u februaru i martu, ali u aprilu, kada sve kreće da zeleni i temperatura krene da raste, postaje svakodnevnica.

Naravno, ove godine, zbog celokupne situacije, počela je sa zakašnjenjem. 

Trebalo je dočekati taj dan. Trenutak spuštanja kajaka u vodu, oblačenje prsluka, prvi zaveslaj  i zvuk prolaska vesla kroz vodu. 

Konaćno slobodan vikend, Barakuda, na ušću Save u Dunav, splav odakle kreću sve male i velike avanture. 

Kuda ići? Ne znam šta bih pre, krug oko Ratnog ostrva, mala tura ka Kališu, odlazak na NBG da posetim pijateljeee…a i Galijaš je “otvoren”….

Previše izbora, posle tolikog zatvora. 

Sve je zeleno i sve je prelepo, Dunav je definitivno beogradsko “more”.

Idemo krug oko ostrva. 

Generalno je to moja omiljena ruta i posebno ga se uželim posle pauze. Ili, to govori Zemunka iz mene.

Ko ne zna i nije bio, Ratno ostrvo je oaza mira i zena u ovom gradu. Šuma, kojom kada hodate, imate osećaj da niste ovde, da ste u džungli, prašumi. Tišina, cvrkut najraznovrsnijih ptica, plaža Lido, prolaz Galijaš čine svaki trenutak na njemu posebnim, svojim, vašim. 

Kajak, Dunav, vesla, nije lagano, ali nije ni teško. Malo uzvodno, malo nizvodno, pa opet malo uz Savu. Ali, tokom te vožnje, oko 7km, svi živimo “drugu dimenziju” na vodi. Za nekoga je to samo turistička tura, za nekog rekreacija, uživanje, novo iskustvo, za drugog prepreka koju moraju da savladaju.

Bilo kako bilo, nas tri smo uživale, bilo je uhodavanja na početku, ali to je normalno kad se promene partneri, kao i u stvarnom životu. Potrebno je malo vremena da se upoznate kajak, partner i vi, i tada sve postaje lako. Možemo reći, da se u većini slučajeva, javlja ljubav.

U mom slučaju, traje već sedam godina. 

Bila je to ljubav “na prvi zaveslaj”. 

Dream team

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *